Εκμέκ Πολίτικο με Τσουρέκι- Συνταγή

Εκμέκ (Ekmegi ) στα Τούρκικα σημαίνει ψωμί, ενώ αναφέρεται σε ένα ιδιαίτερο είδος ψωμιού που θυμίζει γαλλικό brioche κι έχει δανείσει το όνομά του σε ένα γλυκό που όλοι αγαπούν. Στην Ελλάδα γνωρίζουμε το εκμέκ κανταΐφι, στο οποίο η βάση από εκμέκ έχει αντικατασταθεί από  φύλλο κανταΐφι.

Αυτό το Πάσχα ετοιμαστείτε να καταπλήξετε τους καλεσμένους στο Πασχαλινό τραπέζι! Τα Γιούλια σας προτείνουν μία διαφορετική και εύκολη εκδοχή του εκμέκ, χρησιμοποιώντας έτοιμο τσουρέκι!

Συνταγή

Για τη βάση:
1 τσουρέκι κομμένο σε λεπτές φέτες περιπου 1,5cm

Για το σιρόπι:
350gr ζάχαρη
350gr νερό
2 κ.σ. χυμό λεμόνι
βανίλια ή μαστίχα ( κατά βούληση)

Για τη σαντιγί:
250 gr κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
25-35 gr ζάχαρη άχνη

Για τη διακόσμηση:
Φιστίκι Αιγίνης τριμμένο και κανέλα

Εκτέλεση

Σιρόπι:
Σε ένα κατσαρολάκι προσθέτουμε το νερό και τη ζάχαρη και τα αφήνουμε να πάρουν μία βράση. Μόλις αρχίζει να κοχλάζει, προσθέτουμε το χυμό λεμονιού και τα αρωματικά, ανακατεύουμε καλά και μετράμε 5 λεπτά προτού το αφαιρέσουμε από τη φωτιά.

Βάση:
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180C και στρώνουμε σε ένα ταψί τις φέτες του τσουρεκιού, τοποθετώντας τη μία κοντά στην άλλη. Ψήνουμε για 12 λεπτά ή μέχρι να αρχίσουν οι φέτες να ροδίζουν. Αφαιρούμε από το φούρνο και περιχύνουμε το σιρόπι στη βάση. Αφήνουμε τη βάση τσουρεκιού στην άκρη να «τραβήξει» και προετοιμάζουμε τη σαντιγί. Μετά από μερικά λεπτά γυρνάμε ανάποδα τα εκμέκ ώστε να απορροφήσουν σιρόπι ομοιόμορφα. Πριν τα χρησιμοποιήσουμε τα στραγγίζουμε πατώντας τα ελαφρώς με τα χέρια μας από τις δυο πλευρές και τα τοποθετούμε σε ένα καθαρό ταψί όπου και θα τα γαρνίρουμε. Αφήνουμε στην άκρη το γλυκό να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου και στη συνέχεια το βάζουμε στο ψυγείο.

Για να φτιάξουμε τη σαντιγί, χτυπάμε στο μίξερ την κρέμα γάλακτος με την άχνη ζάχαρη, μέχρι να αρχίσουν να σχηματίζονται σταθερές κορυφές. Διακοσμούμε το εκμέκ παγωμένο, με ροζέτες σαντιγί ή την απλώνουμε με μία σπάτουλα και σχηματίζουμε κυματιστές γραμμές με ένα πιρούνι. Πασπαλίζουμε το γλυκό με μπόλικο τριμμένο φιστίκι και λίγη κανέλα.

Tip #apotaGioulia: Συνοδεύστε το γλυκό με μία μπάλα καϊμάκι ή φιστίκι και απογειώστε το γλυκό σας!

Add Comment